Un sfat catre cei tineri

Un sfat catre cei tineri

Ma gandeam ce bine ar fi sa ne intelegem unii pe altii atunci cand vine vorba de muzica!

Ar fi atatea de spus si atatea de explicat! Un lucru il pot afirma cu tarie … exista unii care iubesc muzica, iar altii pe interpretii acesteia! Si ii sfatuiesc pe cei mai tineri care sunt pasionati de aceasta muzica, si stiu ca sunt multi, sa inceteze sa faca o obsesie din unii interpreti ai muzicii bizantine si sa cerceteze muzica in sine! Sa cerceteze compozitiile acelor autori minunati care, sub inspiratia Duhului Sfant, ne au lasat si noua micilor interpreti si putin cunoscatorilor, aceasta bucurie nesfarsita…muzica bizantina!

Pentru a intelege si a putea intra in comuniune cu aceasta muzica, trebuie neparat sa cautam mai ales pacea si iubirea celor de langa noi, sa avem rabdarea ca ea sa ni se descopere pe intelesul nostru, mai ales atunci cand suntem putin intariti de o oarecare experienta “muzicala”. Sa incercam sa nu avem prea multa “ravna fara pricepere”!

PC Diac. Marius Stelian

Web essayclick.net/ directories look like search engines, and many of them include a search

13 thoughts on “Un sfat catre cei tineri

 1. Aveti mare dreptate, dar sunt si persoane care iubesc muzica bizantina, dar si pe unii dintre interpreti. Este gresit ca ii iubesc si pe acestia? Asta poate pentru ca numai anumiti interpreti, grupuri de cantareti ii fac sa simta cu adevarat aceasta muzica, sa se simta mult mai aproape de Dumnezeu.

 2. Buna dimineata. Nu am somn…pentru ca in dimineata aceasta, grupul nostru de muzica bizantina (inca nu i-am dat un nume) va canta la slujba Sfintei Liturghii, oficiata de PS Andrei Fagarasanul…si am emotii, deoarece ni s-a propus sa cantam astazi si suntem la inceput de drum, care speram, cu ajutorul lui Dumnezeu sa fie unul lung si binecuvantat. Tin sa multumesc in mod special PC Diac. dirijor Marius Stelian Militaru pentru sfaturile date si va doresc, voua tuturor, mult succes in continuare, si sa nu uitam ce a zis Euripide: “nimeni nu poate realiza lucruri mari cu eforturi mici!”…

 3. sunt ciprian din iasi…as dori si eu un id de mess …de al dumneavoastra daca se poate…:)…sa putem vorbi mai multe despre muzica bizantina:)iertati:)

 4. Deci grupul Evloghia nu are treaba cu Psaltii Patriarhiei?adica nu canta mabele la patriarhie?la slujbe?ASTEPT RASPUNS DACA SE POATE.multumesc

 5. Sunt grupuri separate. Cantam la Patriarhie cand suntem invitati si avem binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh sa functionam ca grup de muzica psaltica.

 6. “… exista unii care iubesc muzica, iar altii pe interpretii acesteia! ” Adevarat… si e un lucru firesc. Muzica ii inalta si implineste pe cei care au acest talent, har…dar si cel care o interpreteaza contribuie semnificativ la frumusetea si perceptia ei de catre ceilalti. De aceea, e normal(si bine) sa indragesti si interpretii, daca reusesc sa-ti transmita valoarea in sine a muzicii! Iar acest lucru se intampla numai la cei cu adevarat talentati 😉
  Adesea, se intampla sa indragesti mai intai interpretii…si mai apoi sa ajungi sa-ti placa muzica lor, tocmai din acest motiv. Sau invers! Nu e un lucru rau, numai sa nu cazi in extrema 🙂
  Doamne ajuta tuturor!

  @costicuta : “adica nu canta <> la patriarhie?la slujbe?”
  greseala,nu?

 7. foarte frumos…..eu sunt elev la un seminar teologic si iubesc muzica psaltica insa nu pot canta asa cum trebuie de pe note….aveti vreun sfat ??

 8. Eugen sfatul meu este unul sincer; multă multă rugaciune căci numai Doamne Doamne te poate invrednici de ceata dar chiar si dacă va trebui sa îl deprinzi de la cineva ! Muzica asta Sfânta trebuie percepută, interpretată și impărtăsită in Duhul smereniei si al dragostei de Dumnezeu si de aproape ! Mulţi psalți se iubesc pe ei înșiși ,se admiră pe ei înșiși iar scopul lor este o mai bună inerpretare a muzicii de strana spre slava lor nenorocită si desarta si nu spre slava lui Dumnezeu ! Îţi doresc sa intalnesti un bun indrumator si sa reusesti sa te rogi atunci când cânți căci asta e menirea psaltului ! Doamne miluieste-ne !

 9. Si eu sunt elev la un seminar teologic si as vrea sa ajung aici in Evloghia, am vocea ingrosata(tenor 2-bariton-basdar vreau sa cant,nu sa tin isonul este posibil? Astept un raspuns Parinte Marius! Doamne ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader