„Antologie de cantari” de Arhimandritul Partenie Apetrei

„Antologie de cantari” de Arhimandritul Partenie Apetrei

Nu cu puţine încercări se săvârşeşte lucrul cel bun, aşa a fost şi cazul acestei minunate cărţi, ce se dovedeşte a fi o vistierie în care Arhimandritul Partenie Apetrei a adunt cu chivernisia tipic călugareasca cea spre tot lucrul folositor şi duhovnicesc, talant cu talant, de oriunde Dumnezeu i-a dat să descopere oameni deosebiţi ce iubesc muzica care slaveşte pe Dumnezeu asa cum îngerii o fac…muzica psaltică.

sursa: Ziarul Lumina:

sursa foto: Ziarul Lumina

S-a muncit cu multă dragoste, începând cu dorinţa Prea Cuviosului Partenie de a nu lăsa bogăţiile muzicii psaltice, pe care Sfinţia sa o iubea atât de mult, să se piardă sub valul uitării ci să fie adunate şi moştenite de viitorii psalţi iubitori şi temători de Dumnezeu. Dorinţă ce nu a rămas fară răspuns, ci chemaţi de dulceaţa gândului cel bun D-na Mihaela Cristina Mariuţa şi PC. Diacon şi Dirijor al Grupului de muzică psaltică „Sfântul Ioan Rusul” Marius Stelian Militaru, împreuna cu D-na Maria Barbu, preşedintele Asociaţiei „Aşezământul Ortodox Sfântul Ioan Rusul” şi colaboratorii dânsei au contribuit la editarea acestei antologii de cântari.

Ediţia a fost tipărită cu binecuvântarea P.S. dr. Ioachim Băcăuanul Episcop vicar al Romanului şi îngrijită de Arhimandritul Timotei Aioanei, care în prefaţa lucrării a prezentat pe scurt viaţa cea plină de încercări a părintelui Partenie Apetrei ce este trasată de la frageda pruncie până la luminata bătrâneţe de firul rosul al pildei „Talanţilor”. Căci adevărat este că talanţi a avut de la Dumnezeu părintele Partenie, dar şi mai adevărat este că prin ascultare şi dragostea neclintită faţă de Dumnezeu şi faţă de muzica psaltică, i-a înmulţit pe masura dragostei sale.

Antologia de cântări cuprinde manuscrise adunate cu grija de către părintele Partenie ce se prezintă cu un cuprins ce acoperă:

–          Vecernia: Fericit Bărbatul, Lumină Lină.

–          Litia: cu cântări in Limba Greacă , Bogaţii au sărăcit, Pre stăpânul, Născătoare de Dumnezeu

–          Utrenie: Tropare, Poliele, Uşile Pocăinţei, Doxologii. Etc.

–          Sfânta Liturghie: Ectenia mare, Antifoane, Sfinte Dumnezeule Heruvic, Axioane.etc.

O carte ce iţi dă emoţii când o deschizi, având o grafică ce a păstrat forma de manuscris te sensibilizează până la o profundă emoţie ce te face să te gândeşti cât de responsabili ne-a făcut Părintele Partenie Apetrei când ne-a adus in faţă manuscrise semnate de el însuşi la o data ca 1969 când mulţi dintre noi nici nu eram născuţi. Suntem moştenitorii acestor bogăţi şi trebuie să le preţuim până când le vom lăsa şi noi moştenire viitorilor pslaţi, cu ajutorul lui Dumnezeu…înmulţite.

Un citat din prefaţa scrisă de  Arhim. Timotei Aioanei, Exarhul Cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, va fi pectea celor spuse mai sus: „ O partre din osteneala Arhimandritului Partenie (ţ2008) se aşează în pagină pentru a fi de folos şi iubitorilor de muzică bisericească. Sunt adevărate comori ascunse în tezaurul liturgic al Bisericii Ortodoxe.”

Alexandru Bache

The internet, are http://writemyessay4me.org quite a bit more selective and specialized!

3 thoughts on “„Antologie de cantari” de Arhimandritul Partenie Apetrei

 1. Aceasta “Antologie de Cantari”,poate fi cumparata de undeva? Sunt nepoata de frate a Sf.Sale si asi dori ca atat fetitele mele cat si nepoata mea sa aiba in biblioteca aceasta culegere de cantari bisericesti adunate de unchiul nostru.

  21.02.2010 Cu mii de multumiri ,
  Paja (Apetrei)Gabriela-Anisoara

 2. Luaţi numărul de telefon de la contact si vă pot oferi cu drag aceasta carte! Mă bucur că ați aflat de existența ei si noi de dumneavoastră ! Doamne ajuta! Diacon Marius Militaru

 3. Familiile Apetrei Aneta (cumnata) ,Apetrei Dan Nicolae (nepot) impreuna cu fiica sa Colea(Apetrei)Mihaela Stefania si familia Paja (Apetrei) Gabriela-Anisoara cu fiicele sale Paja Pepa-Daiana si Paja Steliana -Cosmina (cred ca se subantelege ca Paja Aurica sotul si tatal fetelor mele este adormit) multumim Preasfintitului Ioachim Bacauanul, Arhiereu -vicar al Episcopiei Romanului ,care a binecuvantat , celui care a initiat si ingrijit aceasta lucrare Arhimandritul Timotei Aioanei Exarh Cultural Arhiepiscopiei Bucurestilor si Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale si Diaconului Marius Stelian Militaru tehnoredactorul lucrarii si cel care a ajutat familia noastra sa intre in posesia acestei Antologii .
  Mii de multumiri si Doamne ajuta!
  Paja Gabriela-Aniisoara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader