Cateva cuvinte despre colinde

Cateva cuvinte despre colinde

Perioada praznicului imparatesc al Nasterii Domnului vine in casele si in inimile noastre ca de fiecare data, cu pomul de Craciun, cu fulgii de nea, gandul la cei pe care-i iubim si cu care ne petrecem clipele cele mai insemnate din viata noastra! Cum ar fi oare toate acestea fara frumusetea si dulceata colindelor?

Glasuri de copii imi vin in minte cand ma gandesc la colinde, pentru ca ei si poate doar ei, prin inocenta lor, imprima in amintirea noastra atmosfera unica a colindelor!
Incercam si noi, slujitori ai altarului, studenti teologi, seminaristi si artisti sa transmitem prin diferite interpretari mesajul comun al tuturor colindelor – bucuria bucuriilor, implinirea proorociilor, Nasterea Mesiei!


Oare colindele au reprezentat de la inceputurile lor o oda adusa nasterii Mantuitorului? Dar oare autorii lor cine au fost? dar interpretii? ce paturi sociale se bucurau oare de melodicitatea si mesajul colindelor ?
Aceste intrebari, dar mai ales raspunsurile lor, ar trebuie sa motiveze intr-un fel sau altul modul de interpretare al colindelor in zilele noastre! Melodia si stilul unic al colindelor atunci cand le auzim, dar si atunci cand interpretram, aduc la suprafata copilul din noi, inocenta si dragostea dezinseresata a copilului din noi!
Ma intreb oare cati frati psalti si iubitori de muzica cunosc raspunsul la intrebarile de mai sus, dar ma intreb si mai mult, daca cineva nu pune aceste intrebari, cum facem noi, oare cei ca dumneavoastra: seminaristi, teologi, coristi, iubitori de colinde, v-ati fi gandit la acestea pana acum?
La origini colindele erau niste cantece paganesti, interpretate de diferiti artisti, pe care biserica nu le-a acceptat, poate si din cauza faptului ca muzica care apartine cultului religios, si cu precadere celui ortodox, are la inceputuri compozitii ale unor Sfinti Parinti care sub inspiratia Duhului Sfant au adus lauda lui Dumnezeu prin rugaciune cantata.
La inceput Biserica, in spiritul sau conservator, nu a acceptat colindele ca si fenomen, desi usor-usor incepusera sa se extinda, insa odata cu trecerea timpului, colindele au fost asimilate in traditia populara, iar de aici pana la acceptarea ei de toate paturile sociale a fost un mic pas! Colinde intalnim, deci, si la alte popoare inca din primele secole crestine. Iniţial era ritual de urare pentru fertilitate si belşug. Obiceiul era legat de începutul anului agrar sau de sfârşitul său. Colindele erau folosite pentru alungarea spiritelor rele şi reintalnirea celor adormiti.

Trecerea timpului a dus la pierderea din semnificaţia iniţială a colindelor, pastrandu-se doar atmosfera de sarbatoare si urari si imprumutandu-li-se mesajul Nasterii Domnului.
Va urez sa primiti cu blandete si caldura atmosfera Sfintelor Sarbatori care se apropie, iar noi, Grupul Sfantului Ioan Rusul, promitem sa va pregatim colinde cat mai frumoase si cat mai deosebite, care sa va ajute sa simtiti cu adevarat minunea Nasterii Mantuitorului!

One thought on “Cateva cuvinte despre colinde

  1. Într-adevăr, perioada sărbătorilor de iarnă este cu desăvârşire minunată, iar unul dintre elementele care aduc acestei atmosfere divine unicitate este şi prezenţa colindelor! Însă, cu trecerea timpului, semnificaţia acestora parcă s-a pierdut…şi mai ales la oraşe. Deşi nu au trecut mulţi ani de când mergeam din uşă în uşă cântând laude şi colinde (atât pe la bunici, la sate, cât şi la oraş), văd că de la an la an numărul colindătorilor este din ce în ce mai mic…Pregătiţi pentru a-i întâmpina pe aceşti vestitori ai Naşterii Domnului, uşa se deschide însă din ce în ce mai rar… E trist că nu se mai aud colindele până noaptea târziu pe străzi…(şi mai ales la oraşe)…E trist că semnificaţia se uită, se pierde…
    Cât de minunat este totuşi când la biserică ţi se transmite mesajul colindelor! Părintele, cântăreţii de la strană, seminariştii şi nu numai crează o atmosferă atât de frumoasă, divină! Inimile tresaltă de bucurie, simţim fiori în tot corpul! Bucurie, pace…Totul e divin!
    Vă mulţumim, dragi psalţi, pentru concertele de colinde minunate cu care ne încântaţi în fiecare an în această perioadă! Vă mulţumim că reuşiţi să păstraţi mesajul original al acestor laude şi cântări, transmiţându-l cu o notă de căldură şi pace! Domnul să vă ajute în tot ceea ce faceţi, să vă întărească pentru a continua această deosebită lucrare! Multe bucurii alături de cei dragi!
    Felicitări şi mulţumiri pentru articol şi ,în special, pentru înregistrările şi partiturile postate! Pentru că ne aflăm la început de sărbători, va urez tututor “Sărbători fericite şi binecuvântate! “.
    Doamne ajută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader