Mica Filocalie

Mica Filocalie

Cuviosul Paisie Aghioritul;sursa foto:http://cristianstavriu.files.wordpress.com/2009/09/cuvi-paisie_aghioritul.jpg
Cuviosul Paisie Aghioritul

Am primit în dar de la Robert o carte minunată, pe care am citit-o cu sufletul la gură!
Se numește “Mica filocalie” și este scrisă de cuviosul Paisie Aghioritul. O recomand cu toată căldura! Vă va face sa zâmbiți, vă va face să vă cutremurați, vă va ajuta să înțelegeți anumite lucruri si vă va răspunde la multe intrebări!
Am selectat câteva invățături care mi-au plăcut si care sper că vor mișca  ceva și in voi, cei care  citiți :

1. „ Slavă Ție, Dumnezeule!” Prin aceste cuvinte toți demonii sunt indepărtați!

2.  Cei care nu merg la Biserică regulat n-au cuvânt de indreptățire. Biserica este corabia în care, atunci când intri, și să-ți fie somn și să adormi, aceasta te va trece dincolo! Este de ajuns să intri acolo!

3.  Femeile au dragoste mai multa decât bărbații, și-L iubesc pe Dumnezeu din toată inima. De aceea și înaintează mai mult pe calea virtuții!

4.  Omul zboară duhovnicește cu două aripi: cu voia Lui Dumnezeu și cu propia sa voință!

5.  Fără duhovnici buni se golesc bisericile și în schimb se umplu clinicile de psihiatrie!

6.  Rugăciunea de noapte ajută mult și este mai folositoare pentru creșterea noastră duhovnicească, așa cum ploaia liniștită de noapte folosește mult creșterii plantelor.

7.  Să vânați câștigul privegherii! Cu cât trupul se ostenește pentru Hristos, cu atât sufletul se bucură lângă Hristos.

8.  Divolul are trei cozi: pentru cei săraci, comunismul, pentru cei credincioși, ecumenismul iar pentru cei bogați, masoneria.

9.  Prin moartea omului piere și păcatul. De aceea Dumnezeu a spus omului cu înțelepciune: „Să mori!”, altfel păcatul ar fi fost nemuritor.

10.  Să nu limitați rugăciunea voastră doar la cuvinte, să faceți din întreaga voastră viață o rugăciune către Dumnezeu.

11.  Toată viața duhovnicească este fundamentată pe gând.

12.  Și un singur gând de mândrie dacă trece prin mintea voastră, acesta ia avânt și pierde toate virtuțile voastre.

13.  Diavolul nu poate să cunoască gândurile bune ale oamenilor.

14.  Omul care ascultă de gândurile lui, dacă este monah se rătăcește, dacă este mirean iși pierde mințile.

15.  Când cugetăm și rugăm pe Sfinți, și Sfinții se gândesc la noi și ne ajută. Astfel, omul leagă prietenie cu Sfinții, singura prietenie adevarată și sigură. Și atunci omul poate să viețuiască singur, dar cu toți Sfinții și îngerii în jur.

Voi încerca cât de curand să vă mai împărtășesc și alte mari învățături ale Cuviosului Paisie Aghioritul.

PC Diacon Marius Stelian

Es mag sie interessieren, zu wissen, dass der ausfall eines personal, um windows-patches beibehalten kann groen schaden fr ihr unternehmen fhren www.topspying.com

2 thoughts on “Mica Filocalie

 1. Mulţumim frumos pentru aceste cuvinte înţelepte! Într-adevăr, “Mica Filocalie” este un buchet de învăţături, o carte minunată, din care putem afla, învăţa şi însuşi multe lucruri cu adevărat folositoare sufletului. Trăirile pe care le are cel ce citeşte cu atenţie aceste cuvinte sunt diferite, atât ca natură, cât şi ca intensitate(cum spune si PC Diacon Marius, de la zâmbet la cutremur).
  Felicitări pentru această iniţiativă de a posta cuvintele întelepţilor cuvioşi şi sfinţi!
  Doamne ajută!

 2. Doamne ajuta!
  Asa e MINUNATA!
  …dar VA INDEMN din dragoste si pretuire, cat mai ales evlavie fata de acest sfant parinte, sa cititi din seria „Cuvinte Duhovnicesti”, Vol 5 – PATIMI SI VIRTUTI! Acel volum mi-a facut „tomograful” intregului meu suflet! Mi-a scanat intreaga fiinta, mi-am vazut micimea si putregaiul din mine… ATAT DE MULT TE RIDICA ACESTE CUVINTE din Patimi si Virtuti, de simti cu te ia CUv.Paisie de guler si te tragein sus: „NU asa, ci URCA! Acolo sus e Hristos, nu in mocirla! Uite-te bine, sus te asteapta Hristos! Ridica-te nu sta in groapa!”
  Mai multe nu pot spune… nu am cuvinte!

  Apoi mai este cartea Sf.Macarie Egipteanul „pocainta sau intoarcerea la Dumnezeu”… NU AM CUVINTE! Pentru ci ce vor sa isi faca „tomograful” sufletului lor si sa vada in ce stadiu de boala este, sa citeasca aceste doua CARTI DE CAPATAI langa Sf.Scriptura plus cea a Sf.Siluan Athonitul „Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei”! Acestea 4 carti sunt cele mai de capatai din Biblioteca Duhovniceasca si pentru SPORIREA Duhovniceasca… si sa adaugam si „Paza celo 5 simturi” si am facut PENTATEUHUL vietii Duhovnicesti!
  AMIN!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader