Gandul pacii si duhul dragostei

Gandul pacii si duhul dragostei

Titlul este un indemn care nu are nevoie de comentarii, insa acestea sunt doar primele cuvinte care imi vin in minte…a trecut prea mult timp de cand nu am mai reusit sa mai aduc in fata dumneavoastra cateva din gandurile mele, mai ales ca am constatat cu bucurie gandurile de pace pe care le exprimati pe site-ul nostru! Ganduri de pace, intentii de a face cate ceva pentru muzica bizantina si pentru valorile acestei “tagme”.  Va marturisesc ca bucuria mea este si mai mare cand aflu, atat citind cat si de la apropiatii mei, ca aceste ganduri vin tocmai din partea unora care in acelasi timp seamana dezbinare prin vorbe aruncate in vant, mesaje “elaborate“ si semiprofesionalism in campul muncii! Ce frumos ar fi ca cei care doresc sa afle cate ceva despre membri unui grup, si ma refer la Evloghia, sa se intereseze pe pagina cu numele MEMBRI si sa afle varstele acestora. Poate cei care vorbesc si numesc Evloghia niste pusti au o varsta trecuta cu mult peste cea la care Sfantul Apostol Pavel zice: “zilele omului sunt 70…”, astfel ca varstele de 40,39,35,30 de ani sunt intr-adevar…de pusti! Ori daca facem asociatii facem in duhul dragostei si al fratiei…toti suntem praf si pusti daca doriti sa stiti adevarul gol-golut! Dar problema e alta…cine striga hotul tocmai acela este hotul!

Este o maniera intr-adevar cam nepotrivita dragii nostrii cititori sa va arat cateva fete ale ADEVARULUI. Unii posteaza in persoana impaciuitorilor care vor asociatii, altii sunt protopsaltii Romaniei, fiecare incercand sa isi convinga apropiatii ca ei sunt ultima frontiera a muzicii bizantine, altii sunt solistii ortodoxiei aproape mai buni ca cei pe care ii stiti deja ca fiind consacrati, iar altii sunt si solisti-unicat si dirijori inegalabili spunandu-si “protopsalti”! Imi pare nespus de rau ca parerea mea nu este aceeasi cu a acestor “dumnezei” ai muzicii psaltice romanesti!

Daca un mare protopsalt grec, sa zicem Theodoros Vassilikos, mi-ar spune ca grupul meu poate fi cel mai bun din lume, atunci primul lucru pe care l-as face ar fi sa-i observ si sa-i accept cu smerenie zambetul ironic din coltul gurii si a sti ca domnul profesor m-a intors cu fata la tabla si m-a pus sa zic gama la coltul salii pana la sfarsitul lectiei! Putin jenant ar fi, dar daca altii ar fi in locul meu s-ar bucura, caci smerenia nu locuieste pe la noi…

Imi vine acum in minte si partea a doua a titlului acestui nemernic articol…duhul dragostei. Cuvantul dragoste nu e sinonim cu fatarnicie sau slugarnicie!

Asa ca va rog dragi initiatori de asociatii si “iubitori de oameni” nu implicati Evloghia in planurile voastre pline de duhul realizarilor, si lasati-ne sa ajungem pe la 60 de ani sa nu mai fim numiti pusti, sa reusim sa trecem de partea cu gama de la coltul peretelui si sa incercam sa ducem mai departe aceasta muzica asa cum eu mi-am dorit de la inceput…in duhul dragostei !

Imi cer iertare celor care viziteaza atat site-ul nostru cat si pe cele ale grupurilor “vecine”, insa ma simt dator sa nu va las sa credeti in fatarnicia mesajelor pe care le vedeti cum se tot perinda pe aici…a fi psalt inseamana a fi rugator, caci lui “Doamne Doamne” cel mai mult ii place rugaciunea cantata, insa ,si voi scrie INSA inca o data, sa nu uitam ca El se uita in inima noastra atunci cand ii cantam…si atunci cand vrem sa facem asociatii se uita, si cand incercam sa facem pe iubitorii de pace…cei care se stiu si se simt  cred ca stiu ce vede Dumnezeu, nu?  Vede cum suntem protopsalti cu gulere de toate culorile dornici sa fim vazuti si auziti prin mijloacele media spre propria slava nemernica si ticaloasa, vede ca avem de fapt numai fapte si vorbe de dezbinare si numai vorbe inselatoare de asociatii in care probabil unii ar vrea sa aibe gulerul rosu adanc tatuat pe gat…deci vede El ce e de vazut numai ce ar vre El sa vada nu vede…duhul dragostei!!!

Iertati-ma ca va spun adevarul iubiti cititori, dar as vrea sa va rugati pentru noi si pentru smerenia noastra caci dumneavoastra sunteti scaparea noastra. Noi suntem ocupati cu imaginea pe internet, cu aparitiile TV la slujbe sau concerte…suntem niste neiubitori de pace ci doar iubitori de slava desarta nemernica care ne va face sa ne pierdem sufletul!

Ceea ce am scris sunt doar gandurile mele pe care va rog sa nu le credeti ci doar sa le uitati iar pe mine sa ma iertati…un lucru insa sa nu il uitati, ci cu adevarat sa il faceti: sa va rugati pentru noi psaltii!

PC Diacon Marius Militaru

A restatement of the information or point https://homework-writer.com of the original source in your own

6 thoughts on “Gandul pacii si duhul dragostei

 1. Foarte frumos spus. Bravo si sper ca multi sa inteleaga ceea ce ati zis si sa nu mai dea din gura aia mare si fara rost sa mai zica ceva..spor si multa sanatate grupului!

 2. Credem cu simplitate ca acesti oameni (care sunt pana la urma oameni mai inainte de a fi psalti) nu sunt niste “pusti” (adica niste neispraviti in cele ale psaltichiei, asa cum probabil ca s-a facut aluzie), ci niste prunci la suflet, asa cum ne vrea Domnul pe toti, pt a putea intra in Imparatia Sa.
  Ca tot veni vorba de varste, LA MULTI ANI! pentru Andrei. Sfantul Inaintemergator sa-l aiba in paza sa. Si pe voi toti.

 3. Parinte, lumea vorbeste ca de asta e lume, iar vulpea a zis ca strugurii sunt acrii…ideea e ca noi suntem strugurii iar cei care vorbesc dar nu pot fi ca noi sunt vulpi care spun ca suntem ”acrii”… Mare e Dumnezeu si toate le vede si niciodata nu ramane dator. In El ne punem nadejdea si Lui cantam.

 4. „Gura lumii nu o astupa nici mormantul” spunea parintele meu duhovnicesc! „Cum sa ii multumesti pe toti? sau pe unii vei bucura sau pe unii vei supara! Dar vei fi ACELASI in tot timpul!”
  Asa e, fiecare grup psaltic are AMPRENTA sa! Cum fiecare om se diferentiaza si este un unicat in felul lui, asa fiecare grup psaltic are unactul lui! Grupul monahilor de la SimonosPetras are stiulul lui, Vatopedinii stilul lor si Tropos stilul lor, desi ajutati de ACELASI dirijor Kostas Angelidis! Desi Tropos are ceva aparte fata de maestrul Lykourgos! Sau Mihalis Makris! si Agelidis si Makris sunt ucenii maestrului Lykorgos, dar fiecare are „ceva”-ul lui in grupul pe care il dirijeaza! Byzantion are unicatul lui, Evlogia stilul lui, Macarios stilul lui, Filotheos stilul lui, Lumina Lina stilul lui, Roman Melodul stilul lui, Patriarhia stilul lui, Stavropoles stilul lui, Putna stilul lui etc! DESI muzica e aceeasi, ingereasca si de slava lui DUmnezeu! Dar fiecaruia ii apartine un GEN! sau un stil! La unul mai dinamic, la altul mai curgator… mai lin! Altii prefera interpretarea standard a notatiei psaltice, altii prefera interpretarea hironomica… adaugand semnele hironomice in partituri, preferand deci stilul Constantinopolitan!
  Sa lasam muzica sa ne duca in cer, si acolo vom fi mai aproape de Hristos si cetele de ingeri!

 5. Va reamintesc, nu mai confundati unicitatea stilului specific fiecarui grup in parte cu NEDESLUSIREA SEMNELOR PSALTICE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader