Cea mai inalta cruce din tara

Cea mai inalta cruce din tara

Crucea Trinitas de pe Dealul Păun este o antenă în formă de cruce cu o înălțime de 40 metri, amplasată pe dealul din satul Păun din comunaBârnova (județul Iași). Acest monument este mai înalt decât Crucea de pe Caraiman (care are 36 m), fiind considerat cea mai înaltă cruce de pe teritoriul României.

Înălțimea sa și iluminarea crucii pe timp de noapte face ca aceasta să fie vizibilă din aproape orice punct al Iașului și de la zeci de kilometri depărtare, chiar și din localități aflate în stânga râului Prut, înRepublica Moldova .La inițiativa IPS Mitropolit Daniel Ciobotea al Moldovei și Bucovinei, în iulie 2006 au fost demarate, pe dealul din satul Păun, lucrări de înălțare a unei cruci metalice pe care să fie amplasată o stație de emisie a Radio Trinitas (post de radio înființat în anul 1998 de același mitropolit).

Istoric

Crucea are un schelet metalic de 40 de metri, echivalentul unui bloc de 10 etaje și cântărește în jur de 6 tone, fiind iluminată noaptea de 100 de becuri. Pentru ridicarea crucii a fost folosită o macara de mare capacitate, adusă special de la Bacău.

La miezul nopții de 21/22 august 2006, un sobor de 30 preoți în frunte cu IPS Mitropolit Daniel Ciobotea a sfințit pe dealul Păun o cruce înaltă pe care este amplasată stația de emisie a Radio Trinitas. Antena avea rolul de a permite unor localități mai îndepărtate de orașul Iași să recepționeze postul de radio Trinitas, noua antenă emițând pe o rază de 100 de kilometri. Crucea are o înălțime de 40 metri și este iluminată noaptea.

Cu acest prilej, IPS Daniel a evidențiat importanța amplasării antenei în formă de cruce: Această Sf. Cruce este în același timp un stâlp al postului de radio Trinitas . Această lucrare este deosebit de semnificativă din mai multe puncte de vedere. În primul rând este vorba de o cruce care ne aduce aminte de Sf. Treime. De câte ori facem semnul Sf. Cruci zicem: “În numele Tatălui și al Fiului și al Sf. Duh”. Deci, noi nu putem despărți Crucea de Sf. Treime pentru că Fiul lui Dumnezeu, Cel Unul din Sf. Treime, S-a răstignit pe Sf. Cruce pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire. Crucea nu se desparte de Hristos și Hristos nu se desparte de Sf. Treime. Brațul vertical arată coborârea lui Dumnezeu Fiul spre noi, iar brațul orizontal arată ridicarea noastră spre viața veșnică și spre slava iubirii Sf. Treimi.

La momentul înălțării crucii se lua în calcul o supraînălțare a crucii până la 60 de metri, în condițiile în care se va modifica culoarul de zbor al avioanelor.

Pelerinaje

În următorii ani, au fost organizate pelerinaje la Crucea Trinitas de pe dealul Păun

  • 14 septembrie 2006 – pelerinaj cu prilejul sărbătorii creștine a Înălțării Sfintei Cruci
  • 29 iulie 2007 – pelerinaj al preoților și credincioșilor din Centrul Eparhial Iași, cu acest prilej înălțându-se rugăciuni pentru ploaie, pentru oprirea secetei prelungite din acea vară caniculară, și rugăciuni de sfințire a apei (aghiazma mică)

PC Diac Marius Militaru

 

Do use multiple homework help canada search subject search on the web that is like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader