Sarbatoarea Floriilor la Manastirea Suzana

Sarbatoarea Floriilor la Manastirea Suzana

In Duminica Floriilor cativa membri ai Corului EVLOGHIA au dat raspunsurile la strana in cadrul Slujbei Privegherii si a Sfintei Liturghii savarsite cu prilejul praznicului Intrarii Domnului in Ierusalim la Manastirea Suzana din judetul Prahova la invitatia Maicii Starete Mitrodora Firtu.

Mânăstirea Suzana este o mânăstire de maici, situată pe Valea Teleajenului, la 14 km de oraşul Măneciu. Poartă două hramuri: „Sfântul Nicolae” la biserica mare şi „Acoperământul Maicii Domnului” la biserica mică. Primul lăcaş de cult, o biserică din lemn, a fost înălţată în anul 1740. Numele acesteia vine de la cea care a ridicat-o, Stanca Arşicu, care călugărindu-se a primit numele de Suzana. În 1840 biserica de lemn a fost înlocuită cu una de zid, construită de episcopul Chesarie al Buzăului, dar care a fost distrusă de cutremurul din 1838. Biserica de astăzi a fost ridicată între anii 1880-1882, stareţă fiind la acea vreme Natalia Perlea. Este construită în stil muntenesc, având formă de cruce. Naosul şi pronaosul alcătuiesc o singură încăpere, nefiind delimitate. Pictura este realizată de Petre Nicolau, fiind restaurată în 1976 de Gheorghe Vânătoru. În 1911 a fost construit un paraclis cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, paraclis ce a ars în timpul incendiului din 1971. Acesta a fost refăcut între 1972-1974 de către patriarhul Justinian şi astăzi este folosit pentru oficierea slujbelor din timpul iernii. Tot acesta este cel care restaurează întregul ansamblu monahal între 1965-1970.

Mânăstirea Suzana adăposteşte şi o colecţie de icoane pictate pe lemn şi sticlă, cărţi vechi, obiecte de cult.

 

Before posting to an internet group, try to read essay about writing experience this document

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader