Oferim pacea!

Oferim pacea!

Unde altundeva decat peste tot. Cum altfel decat prin noi insine; prin ce altceva decat prin muzica…cu voia Domnului!

Putin liric acest antet, dar consistent, caci am lipsit ceva timp cu articolele pe care vi le-am promis.
Nu va scriu un articol de invatatura a Sfintilor Parinti, ci va impartasesc mai mult din trairile duhovnicesti.
“Oferim pacea!” Este un raspuns pe care mi l-am dat singur la o intrebare care ma ispitea de mult.
Adica, de mic mergeam la biserica si eram incantat, mirat…eram cumva captat de cantarețti de la strana…de tot ce se intampla acolo, de la cantare psaltica pana la dialogul liturgic cu sf. altar, de la prezenta lor la strana pana la armonia prieteniei care se simtea intre ei, era o diferenta intre ei si ceilalti credinciosi…ei ofereau ceva. Simteam ca toata biserica primea ceva de la sfantul altar si de la strana.
Biserica unde mergeam eu, era si este in Pitesti. Biserica de oraş cu mai mulţi cantareti. Si erau cantareti. O spun acum cand am reusit si eu sa aprofundez o farama din muzica psaltica…erau cantareti. Unul canta tenor subtirel, Codrut, si era foarte elegant ca prezenta, si marturisesc asta dupa ce ulterior si eu am fost primit la acea strana. Eram inca vrajit de ei pentru ca simteam ca fiecare ma capta cu ceva. Unul era bariton, Andrei, foarte pasnic si totodata liantul prieteniei intre cei de acolo. Altul se numea George, era dupa parerea mea cel mai captivant, vocea baritonala, prezenta eleganta, studia doctoratul prin Grecia…el m-a incurajat sa invat bine muzica psaltica intrucat ii placea vocea mea. Şeful stranei, Florin, m-a acceptat asa neputincios cum eram. Era simplu si se implica cel mai mult…el dialoga cu preotii si incerca sa avem o relatie buna strana-sfantul altar. Cea mai buna vocea pe care eu am auzit-o vreodata in Romania era a lui Emanuel…si acum cantasenzational. Canta si el acolo, desi venea in procent de 80% la slujbe. Ulterior am fost colegi la Conservator. Grasut si foarte simpatic era cunoscut in tot Pitestiul pentru vocea sa. Extraordinar. L-am invitat prin 2010 sa facem niste inregistrari impreuna si in smerenia lui îmi spune ca el nu canta asa cu multe formule ca mine si ca ii este rusine…
Dintre cei amintiti, in afara de Mani (Emanuel) toti sunt preoti…imi trimit si transmit in continuare pacea de la sfantul altar.

Ce v-am istorisit eu se întampla prin anii ’95…si m-am tot intrebat, sincer de multe ori, de ce oare m-am simtit eu atat de bine cu acesti baieti? Si acum gandindu-ma la ei am o stare de bine.
Răspunsul il am…pentru ca prin cantarea lor, felul lor de a fi, dragostea lor protectoare fata de mine, cel mai mic din gasca, de cand ne-am cunoscut si mult timp de aici inainte prin amintirea lor, ei mi-au oferit si imi ofera pace.

Chiar asa este…pretuiesc pacea aceasta pentru ca au trecut nu stiu cati ani…facand un calcul mental 15-16 ani, de când am fost impreuna cu niste psalti ai Lui Hristos care erau smeriti, crestini in frica Lui Dumnezeu, buni prieteni in viaţa sociala si buni, buni profesori. Imi amintesc cum interpretau cantarea si mai ales cum cantau după podobii…regret ca întalnesc acum numai cantareti “plin de ei “cum se spune…au învatat 2 formule si s-au imprietenit cu mândria…cantarea la strana a devenit o intrecere sportiva pentru unii…iar daca se poate sa apara la TV si pe internet si-au atins scopul in viata.
Aici te intreb cititorule…De ce cand vad aceşti pseudo-psalti, pseudo-protopsalți, pseudo-solisti, pseudo-lambadari, pseudo-celebro-cantareti de ce nu simt pacea?
Din acelasi motiv pentru care nici oamenii nu mai simt ceea ce eu nu mai simt, din acelasi motiv pentru care ceea ce vad eu la strana bisericilor vede si poporul…lipsa rugaciunii, lipsa vocatiei (unii sunt angajaţi cantareti pentru ca sunt nepotii preotilor si nu au nici o taina cu cantarea, unii sunt slabi cantareţi pentru ca asa se cauta mai nou…nu cer multi bani, nu au pretentii…) mai vad multi studenti si seminaristi care inţeleg ca strana e un loc de parada modei si de matrimoniale.

Mai are rost sa recunoastem ca mulţi sunt buni cunoscatori ai legendei zeului Bachus?
Ce discrepanta intre pacea ce mi-o transmit cei pe care i-am cunoscut bine si despre care v-am istorisit si mahnirea care mi-o provoaca cei despre care de asemenea v-am istorisit si pe care din pacate dar cu voia Domnului ii ascultam si vedem astazi la strana.
Desigur nu generalizam si spun asta pentru ca vorbind in dreptul meu mi-am propus ca in corul pe care l-am fondat si format sa adun numai psalti cu frica de Dumnezeu, cu caractere de crestini si dorinţa de a practica cu adevarat psaltichia in Duhului rugaciunii. Am spus dintotdeauna ca vreau o familie, nu doar un cor .
Si ma întrebam adesea..ce fac eu cu corul acesta? Ce scop avem noi? De ce ne ingaduie Dumnezeu si de ce ne-a adunat?

Privind la membri lui sau ai ei, ai familiei, am un raspuns, in procent de 90% , cat am reusit sa cunosc mai îndeaproape din  aceşti baieti minunati, am curaj sa ii numesc psalti. Au înţeles ce inseamna sa fii psalt, au ajuns la o maturitate cel putin a momentului, au înţeles ce vreau eu de la mine si de la ei si iata ca împreuna am creat un efect .
Efectul este raspunsul pe care va spuneam ca il cautam de mult.
Totusi raspunsul mi l-au dat prietenii mei din copilarie  psaltii bisericii Sf.Ioan Botezatorul din Pitesti care sunt vii in amintirea mea. Oferim pacea. Nouă,vouă si lor.
Muzica bizantina cantata in Duhul rugaciunii, in duhul smereniei si al dragostei reciproce creaza acest efect .

Cred cu tarie ca daca mai multi psalti canta intr-un grup trebuie sa fie ca fraţii. Nu te poti ruga in cantare decat astfel, pentru a putea oferi pacea.
Sper ca exista astfel de grupuri sau coruri ( a nu se confunda cu corale ) macar in alta tara…undeva, cumva.

Important pentru mine este, ca eu, alaturi de cei care au fost si au ramas alaturi de mine incercam sa oferim pacea…Rugati-va pentru noi!

Diacon Marius Militaru

 

 

 

 

Adems, se le da la libertad de proceed here to investigate establecer y supervisar el cumplimiento de las polticas de la empresa desde una interfaz administrativa central

5 thoughts on “Oferim pacea!

  1. Multumesc ! Chiar puțină am nevoie …oricum ştiu ca dacă aveați mai multă îmi ofereați !

  2. As dori sa va intreb daca exista cursuri de muzica pslatica si pentru fete? Dar pentru fete care nu au vocea lucrata dar doresc foarte mult sa invete sa cante muzica psaltica?

  3. E greu cu pacea asta…avem impresia ca dispunem de ea dar de fapt ne inselam si in loc de pacea pe care vrem sa o transmitem, transmitem de fapt chiar opusul…oricum timpul va scoate la iveala pacea fiecaruia …Mii de scuze pentru aceste doua comenturi pline de aberatie si slaba expunere insa sper ca s a inteles ce am vrut sa spun…Sa aveti un drum bun si fara peripetii in calatoria inceputa si sper ca pata de cerneala lasata sa se stearga cu timpul….

  4. Peste 50 de ani , cel mult , nu ne va mai ști nimeni, așa ca e bine ca putinul timp pe care îl petrecem in vizita acesta lumeasca, e bine sa îl petrecem in pace unul cu celălalt, in frăție nu in dezbinare ! Ştie Dumnezeu ce transmitem, El ne va judeca ! După cum spune un părinte contemporan din sfantul munte , poate câţiva preoţi din cei pe care ii ştie, se vor mantui, insa dintre protopsalti si cantareti nu crede sa se mantuiasca vreunul întrucât in 30 de ani de preotie nu a întâlnit unul la spovedit ! Așa că ce transmite fiecare ştie Cel de sus ! Pace fratilor si hai să petrecem In pace vizita care ne-a mai rămas !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader