Calugarie la Manastirea Radu-Voda din Bucuresti

Calugarie la Manastirea Radu-Voda din Bucuresti

Sfanta Manastire Radu Voda
In cadrul Slujbei Vecerniei ce va fi savarsita in aceasta seara la Manastirea Radu-Voda din Capitala cu hramul “Sfantul Ierarh Nectarie”, va avea loc tunderea intru monah a fratelui Alexandru Bache – membru al Corului EVLOGHIA.

Slujba va fi oficiata de PS Varsanufie Prahoveanul – Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor, care il va tunde sub numele de HRISANT pe seama Sfintei Manastiri Radu-Voda.

Randuiala tunderii il leaga pe monah de loc, de manastirea in care accepta inchinovierea, de obstea cu care se infrateste, de staretul care ii devine Parinte si care ii da si un nume nou, ca la o adevarata nastere. Il va lega si de slujbele bisericii, de straiele pe care le primeste piesa cu piesa, cu aratarea simbolului fiecareia, de puterea de a chema numele lui Iisus, care i se da odata cu metaniile si cu invatatura cum sa le foloseasca.

Randuiala tunderii il invata pe noul monah smerenia, il invata ce sa manance, cum sa doarma, cum sa vorbeasca.

Ceremonialul acestei slujbe este dramatic, incarcat de o solemnitate grava. Novicele, voind sa intre în randurile monahilor, are, ca si la botez, un nas care il va ascunde, simbolic, sub mantie de rautatea demonilor si ii va fi povatuitor si indrumator toata viata alaturi de staret.

Ritualul tunderii este adevarata taina, aceeasi pentru toti, barbati sau femei. Ceremonialul se desfasoara de obicei seara, la vecernie, sau noaptea la utrenie, in biserica, la lumina blanda a lumanarilor.

Dupa ce acesta, in auzul tuturor fagaduieste ca va pazii saracia, castitatea si ascultarea fata de toti, i se taie patru suvite din parul capului, in chipul crucii, ca semn al lepadarii definitive de omul cel vechi, de poftele trupului si de cugetele cele nesocotite incepând, astfel, razboiul cu sine insusi, cu patimile si cu puterile intunericului din vazduhuri care nu se va sfarsi decat odata cu ultima suflare…

One thought on “Calugarie la Manastirea Radu-Voda din Bucuresti

  1. SLAVA LUI DUMNEZEU CA M-A INVREDNICIT SA PARTICIP SI EU LA ACEASTA SF SLUJBA. AM TRAIT NISTE EMOTII F MARI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader