Canonul Sfantului Andrei Criteanu

Canonul Sfantului Andrei Criteanu

99218_andrei-criteanul

         Sfântul Andrei Criteanu s-a născut in Damasc in jurul anului 660, intr-o familie creștină, având ca părinți, plini de râvnă și iubire de Dumnezeu, pe Gheorghe și pe Grigoria. De la vârsta de 14-15 ani Sfântul le cere părinților să l lase să imbrățișeze Mânăstirea Sfântul Sava, apoi Mânăstirea Sfânta Inviere. Aici se pare că a scris, podoaba Bisericii in vremea pocăinței, canonul cel Mare.

      In anul 685 semnează, ca secretar al Patriarhului de Ierusalim, actele Sinodului al VI lea Ecumenic, in care se condamnase erezia monotelită. In anul 692 este sfințit Episcop al Cretei, de unde i se și trage numele de Cretanul.

      Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanu se citește in prima săptămână a Postului Mare in cadrul Pavecerniței Mari impărțit in patru părți care corespund primelor patru zile din saptamână și in săptămâna a cincea din post când este citit in intregime intr-o singură zi, anume miercurea.

      Canonul este format din 250 de tropare, precedate fiecare de stihul ,,Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă” așezate in structura clasică a celor nouă irmoase.

      Sfântul Andrei Criteanul meditând la Pilda Smochinului neroditor așează in canonul de pocăință modele din Vechiul și din Noul Testament de oameni care au greșit, dar prin pocăința depusă au primit iertarea greșelilor.

      Canonul cheamă pe fiecare la o introspecție asupra realității in care a trăit, infricoșând conștiința adormită că de nu se va trezi și nu se va pocăi, sufletul va fi lăsat afară din grădina unde se veselesc toți drepții.

Which www.writemyessay4me.org/ you should read for at least two reasons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader