Corul Evloghia – Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel la Mănăstirea Lipova

Corul Evloghia – Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel la Mănăstirea Lipova

De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, corul EVLOGHIA, a participa la slujbele oficiate cu ocazia hramului, la Mănăstirea Lipova, din județul Bacău.

Întemeiată încă din secolul al XV-lea, ctitoria de la Lipova apare în documente din timpul voievodului Constantin Duca, în jurul anului 1772.

Aflat în apropierea satului de răzeşi care poartă acelaşi nume, aşezământul a devenit, prin danie domnească, metoc al mănăstirilor Secu şi Neamţ – în timpul stăreţiei Sfântului Paisie Velicichovsci.

La vremea colectivizării, ansamblul monahal a fost transformat în saivan de oi, iar în curtea interioară a fost înfiinţată o crescătorie de porci. În această stare, biserica fostei mănăstiri cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul a fost ruinată, cărămida şi piatra fiind folosite la unele construcţii comunale. În anul 1990, câteva măicuţe au reactivat aşezarea monahală. Pusă sub ocrotirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în scurt timp au fost construite aici o bisericuţă, îngrădită cu gard de piatră, un corp de chilii şi o gospodărie anexă.

Biserica şi complexul monahal au primit veşmântul sfinţirii în anul 2005, când Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a încununat munca şi dragostea maicilor de la Lipova.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader