Corul Evloghia – Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la parohia Pogoanele I

Corul Evloghia – Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la parohia Pogoanele I

Astăzi, 15.08.2017, corul EVLOGHIA a dat răspunsurile la slujba de hram oficiată în cinstea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului din parohia Pogoanele I, orasul Pogoanele.

Biserica a fost construită pe cheltuiala enoriașilor în anul 1856. Pictură a fost executataă în tehnică ulei de către pictorul Vintilescu din Ploiești în anul 1921, ca apoi aceasta să fie restaurată în anul 1956. Primul preot care a slujit aici s-a numit Nicolae, fiind urmat de către Gheorghe Roșu, Ioan Mircescu, Sava Constantinescu, Grigore Teodorescu, Bratu Mircea, Constantin Necula, iar din 1995 până în prezent părintele Mantea Cristinel Daniel.

Satul Pogoanele s-a înființat în anul 1853, după ce Costea Musceleanu, proprietarul moșiilor Caragele și Țuguiatu a început să vândă țăranilor clăcași de pe moșie câte 5 pogoane de pământ în zona actualului oraș. Imediat, pe acele pogoane de pământ s-au stabilit 370 de familii, inclusiv venite din alte zone, înființând satul Pogoanele. Împroprietărirea din 1864 nu a mai dat nimic acestor țărani care erau deja proprietari, dar satul lor a devenit în curând unul dintre cele mai prospere din județ. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Pogoanele era o comună rurală arondată plășii Câmpul din județul Buzău, fiind formată doar din cătunul de reședință, cu o populație de 4200 de locuitori. În comună funcționau două mori cu aburi, o școală mixtă cu 260 de elevi și 4 învățători (în 1899) și două biserici. În acea perioadă, satul Căldărăști forma o comună de sine stătătoare în aceeași plasă, cu o populație de 870 de locuitori; satul a fost grav afectat de un incendiu în 1880, dar în 1899 el avea o școală cu 47 de elevi (din care 2 fete) și o biserică. În 1925, comuna Pogoanele avea 4812 locuitori, fiind reședința plășii Câmpul, în vreme ce comuna Căldărești avea 1385 de locuitori. În 1950, Pogoanele a devenit pentru scurt timp reședința raionului Pogoanele din regiunea Buzău, în care a fost inclusă și comuna Căldărăști; în 1952, ele au fost incluse în raionul Buzău din regiunea Ploiești. În 1968, comuna Căldărăști s-a desființat, satul fiind trecut în subordinea comunei Pogoanele, revenită la județul Buzău. Comuna Pogoanele a devenit oraș în 1989.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader