MEMBRI

MEMBRI


E V L O G H I A CORUL DE MUZICA BIZANTINA

Cântarea psaltică se învață la strană. Numai acolo suflă duhul care însuflețește vocile psalților cu dragoste și rugăciune. Toți am simțit cândva chemarea stranei, în biserici sau pe la mânăstiri. La început nu îndrăzneam să se apropiem – priveam cu emoție și cu dorință cărțile deschise și pe cei concentrați asupra lor. Apoi am cutezat, ne-am apropiat sau am fost chemați de cineva care ne-a înțeles dorința. Am început să murmurăm isonul, am învățat notele și am ascultat casete și cd-uri împrumutate cu protopsalți vestiți. Muzica s-a deschis în fața noastră ca o carte și continuă să ne surprindă cu ascunzișurile ei, prin care străbați numai după multă trudă.

Dumnezeu ne-a adunat împreună, la strană și apoi în acest grup de muzică bizantină. Unii dintre noi am colaborat cu Grupul de Psalți al Patriarhiei Române pentru câțiva ani. PC Diacon și dirijor Marius Stelian Militaru a fost psalt al Catedralei Patriarhale, iar alți trei componenți ai grupului sunt și acum. Dorința noastră a fost să formăm un grup care să răspândească, peste tot pe unde cântă, atmosfera de strană. Cântarea nu înseamnă doar executarea perfectă a notelor. Înseamnă trăirea mesajului textului sfânt, înseamnă rugăciune.

PC Diacon Marius Stelian ne-a adunat în jurul său și ne-a propus să formăm un grup cu un stil deosebit, dedicat stranei. În toamna anului 2008, doamna Maria Barbu a hotărât să sprijine constituirea acestui grup și a propus un nume: Sfântul Ioan Rusul. L-am acceptat cu bucurie. Cu aceeași bucurie am acceptat ideea colaborării cu Așezământul Ortodox al Sfântului Ioan Rusul, înființat de doamna Maria Barbu și al cărui membru fondator este și PC Diacon Marius Stelian Militaru.

Cei mai mulți dintre noi sunt studenți sau absolvenți ai unei Facultăți de Teologie Ortodoxă. Acesta nu este însă un criteriu de apartenență la grup. Unii membri nu sunt teologi, dar Dumnezeu a rânduit să fie atrași de cântarea bizantină și să învețe, practic, peste umărul cântăreților.

În toamna anului 2008, când s-a înființat grupul de psalți Sfântul Ioan Rusul, eram câțiva tineri dornici să învățăm și să cântăm muzică bizantină. Nu ne propuneam să scoatem discuri, să ne umplem de faimă. Eram bucuroși că ne simțeam ca într-o mare familie. Între noi domneau un spirit de prietenie și o dragoste de muzică care ne-au legat. Ne bucuram că eram un grup închinat unui sfânt (Sfântul Ioan Rusul, cu ale cărui rugăciuni nădăjduim și acum să sporim), dar ceva lipsea…

Orice lucrare plăcută lui Dumnezeu – și mai ales închinată Lui – se cuvine să aibă binecuvântare. Pentru orice acțiune importantă, omul e bine să ia binecuvântare de la părintele său – trupesc sau duhovnicesc. Cu atât mai mult un grup de muzică psaltică, care acționează ca un reprezentant al Bisericii. Un astfel de grup se cuvine să aibă binecuvântare de la Arhiereu, dacă își dorește să le facă pe toate după rânduială.

Dumnezeu a lucrat în chip tainic și a rânduit să primim această binecuvântare de la cel dintâi dintre slujitorii Săi – Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În toiul numeroaselor sale activități întru folosul Bisericii, Prea Fericitul Părinte Patriarh a găsit puțină vreme să plece urechea la strană, la cântările noastre, ale nevrednicilor. În înțelepciunea sa – a hotărât să ne ia sub oblăduirea lui, ca grup de psalți misionar al Patriarhiei Române.

Cu supunere și cu bucurie am primit, cu această ocazie, un nou nume, astfel că de acum înainte suntem, cu binecuvântarea Prea fericitului Părinte Patriarh Daniel, Grupul de Muzică Bizantină EVLOGHIA. Un nucleu de psalți selectat de PC Diacon și dirijor Marius Stelian Militaru va forma de asemenea un grup mai restrâns, cu numele EVLOGHITOS, care va fi trimis ca grup misionar al Patriarhiei Române la slujbe din țară sau din diaspora.

De la înființarea grupului, participăm la slujbe religioase, în biserici din București și din țară, cât și din diaspora. Una dintre aceste slujbe, la mânăstirea Sf. Pantelimon din Siliștea-Gumești, Teleorman, a prilejuit înregistrarea unui disc cu Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, cu participarea Preasfințitului Galaction, episcop al Alexandriei și Teleormanului. Este prima înregistrare a grupului, pe care o vom păstra ca pe o amintire dragă a începuturilor.

Nădăjduim ca, prin ajutorul lui Dumnezeu și al Sfinților Săi, să nu ne dovedim nevrednici de această cinste și să sporim darul făcut nouă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, întru răspândirea muzicii psaltice și întru slava lui Dumnezeu și ne dorim ca prin cântarea noastră să bucurăm și să întărim inimile credincioșilor. Dumnezeu și acum lucrează, iar noi vrem să amintim tuturor de lucrarea Sa. Cu rugăciunile Sfântului Ioan Rusul, ne punem sub ocrotirea Maicii Domnului, pe care o rugăm să împlinească și întru noi cuvintele:

”Pe ai tăi cântăreți, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ești izvor viu și îndestulat, care s-au împreunat ceată duhovnicească, întărește-i în dumnezeiască mărirea ta, cununilor măririi învrednicindu-i!”

Iubitorii de muzică bizantină ce doresc să aprofundeze minunatul meşteşug al psaltichiei şi care indrăgesc stilul de intrerpretare al Grupului Evloghia, sunt invitaţi să participe la repetiţiile noastre ce se desfăşoară săptămânal în cadrul Facultăţii de Teologie!  Accesând pagina CONTACT a site-ului, sunteţi rugaţi să luaţi legătura cu dirijorul grupului, PC Diacon Marius Militaru, pentru a stabili o eventuală colaborare ! Vă aşteptăm !

27 thoughts on “MEMBRI

 1. Au cantat super la slujba Sfintei Invieri cei care au fost la biserica Sfantul Apostol Andrei, din Bragadiru. Cantati cu adevarat extraordinar de frumos!

 2. si nu numai la strana sunt minunati, ci si ca oameni sunt de o eleganta si-o onestitate exemplare !toata stima si admiratia !!!

 3. Ana iti multumim pt aprecieri si m as bucura sa participi si la repetitiile noastre ! Doamne ajuta si numai bine!

 4. PC Diacon Marius Stelian Militaru, te felicit pentru tot ceea ce faci, sa menti acelasi ritm si pasiune pentru a-I sluji Domnului. Vreau si eu nr tau de tel. sunt din arges, de unde ai facut tu seminarul

 5. Hristos se naste Slaviti-L! De praznicul Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos urez tuturor membrilor grupului Sf. Ioan Rusul Craciun Fericit !

 6. Ana o parte a grupului va canta la Biserica Palatului Cotroceni unde am primit cu bucurie invitatia de a canta! te asteptam !

 7. Imi cer scuze ca scriu prea tarziu dar totusi vreau sa va urez si voua un Craciun fericit plin de bucurie si pace de la Dumnezeu. Domnul sa va ajute sa duceti mai departea ceea ce ati inceput!

 8. Multumim mult pt urari si tie asemenea! ai numarul meu de tel la contact astept sa ma suni sa discutam! Doamne ajuta

 9. PC PARINTE DIACON TE ROG SA-L SUSTII PE GEORGE DIN PLOIESTI CA ESTE UN BAIAT DE CALITATE.
  CINSTE VOUA

 10. DOAMNE-AJUTA !
  SUNT UN IUBITOR AL MUZICII BIZANTINE, IL SIMT PE DUMNEZEU MULT MAI APROAPE DE MINE ATUNCI CAND ASCULT MUZICA ASTA !
  NU VREAU SA FAC CLASAMENTE SAU TOP-URI, II RESPECT PE TOTI INTERPRETII DE MUZICA BIZANTINA, FIECARE CANTA DUPA PROPIUL STIL, FIECARE E BUN IN FELUL SAU !
  VREAU DOAR SA SPUN CA STILUL GRUPULUI VOSTRU ESTE UNUL APARTE, PE CARE-L PLAC FOARTE MULT, IN CARE MA REGASESC, SI-L ROG PE BUNUL DUMNEZEU SA VA CALAUZEASCA IN CONTINUARE IN ACEST DUH, PRIN CARE PROPOVADUITI ORTODOXIA !
  DOMNUL SA VA INTAREASCA !

 11. Cristian îţi multumim si nu vei fi dezamăgit! Suntem abia la început! Roagă te pentru noi!

 12. Doamne ajuta!

  Sunteti un grup minunat. Omogenitatea este caracteristica voastra in cantare si sper ca si in viata de zi cu zi. Sper sa ramaneti asa si pe viitor. Se apropie Pastele, ne pregatiti un nou concert?!

  Post usor, Bucurii

 13. Felicitari pentru noua versiune a site-lui! , va multumim si va apreciem pentru ceea ce faceti pentru noi cei mici. Doamne ajuta!

 14. Cu ocazia praznuirii Sfantului Apostol Andrei ocrotitorul Romaniei si al meu personal urez tuturor membrilor corului EVLOGHIA ce ii poarta numele multi ani fericiti alaturi de cei dragi !!!

 15. Felicitări pentru munca pe care o depuneți cu toții. Rezultatele sunt pe măsură. Avem nevoie în Biserica noastră de cât mai multe grupuri psaltice de calitate.
  Spor în toate cele bune!

 16. Cu ocazia Marelui Praznic al Intrarii Domnului in Ierusalim urez si eu la multi tuturor membrilor Grupului de Psalti EVLOGHIA ce poarta nume de flori!

 17. tot respectul pt d-l Militaru,sunt un fost coleg din Seminar,Stefan din Moraresti,promotia *96,cum as putea lua legatura urgent cu d-lui.un telefon de contact lui Pisicaru,Ghilencea,etc,un e-mail….multumesc anticipat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader