Sfântul Mucenic Filimon

Sfântul Mucenic Filimon

Din dorinţa conducătorului Corului bizantin EVLOGHIA – Arhidiaconul Marius-Stelian Militaru, Sfântul Filimon devine, deşi suntem nevrednici, ocrotitor al nostru alături de Sfântul Ioan Rusul.

Sfântul Mucenic Filimon a trăit in urmă cu 1700 de ani ȋn Egipt, aproape de cetatea Alexandriei, pe vremea împăratului Diocleţian şi a lui Arian, ighemonul Tebaidei Egiptului, fiind de profesie actor de comedie. Ȋn cetatea ȋn care trăia el veselea pe locuitorii acelei cetăţi ȋn aşa fel ȋncât aceştia ȋl iubeau foarte mult. Chipul muceniciei lui a fost aşa: a fost prins alături de Apolonie – anagnost al Bisericii şi duşi înaintea ighemonului 37 de creştini. Când a fost ameninţat cu chinurile, Apolonie s-a spăimântat şi a dat patru galbeni lui Filimon, cântăreţul din fluier, ca să-i ia locul şi să aducă jertfe idolilor în locul lui; totodată i-a dat şi hainele sale. Filimon, odată cu îmbrăcarea hainelor lui Apolonie, a îmbrăcat şi credinţa în Hristos, şi când a fost îndemnat să jertfească idolilor, a mărturisit pe Hristos. Când ighemonul a poruncit să vină Filimon ca să cânte din fluier, pentru că prin cântecele sale să cânte şi să ademenească pe cel ce nu voia să jertfească idolilor, să-l facă să socotească bune, pe cele din lumea aceasta, să-şi schimbe credinţa şi să jertfească idolilor, atunci s-a aflat că Filimon era cel din stadion şi că el ţinea locul lui Apolonie. Mulţi l-au sfătuit şi l-au îndemnat stăruitor să se lepede de Hristos, dar n-a fost înduplecat.

Ighemonul l-a luat în râs, spunându-i că în zadar se osteneşte odată ce n-a primit botezul creştinilor. Sfântul Filimon însă s-a rugat şi s-a pogorât ploaie numai peste ei. Toţi cei de faţă s-au minunat, iar Sfântul Filimon a luat încredinţare că s-a pogorât peste ei din cer apa botezului său, pentru că nimeni nu îndrăznea să-l boteze de frica ighemonului. Sfântul Filimon s-a rugat apoi şi pentru fluierele lui, pe care le dăduse lui Apolonie. Şi s-a pogorât foc din cer, care a ars şi a mistuit fluierele în mâinile lui Apolonie. Şi fiindcă Apolonie a fost pricina credinţei lui Filimon în Hristos, a fost prins şi el. Dus înaintea ighemonului, a propovăduit credinţa lui Hristos. Pentru aceasta au fost supuşi amândoi la felurite chinuri. Când Sfântul Filimon a fost atârnat de un măslin şi săgetat, o săgeată s-a îndreptat spre ighemon şi i-a străpuns ochiul. Sfântul Filimon a spus mai dinainte ighemonului că i se va vindeca ochiul cu minune, dacă după mucenicia lui va lua ţărână de pe mormântul său. Apoi au fost tăiate capetele Sfinţilor Filimon şi Apolonie. Ighemonul s-a dus în ziua în care au fost îngropaţi sfinţii la mormântul Sfântului Filimon, a făcut cum îi spusese sfântul şi s-a făcut sănătos. Pentru aceasta a crezut şi el şi cei dimpreună cu el în Hristos şi s-au botezat. Când împăratul Diocleţian a aflat că ighemonul s-a făcut creştin, a trimis de l-a adus la el, l-a legat cu lanţuri, i-a atârnat o piatră de gât, şi l-a aruncat în mare. Moaştele Sfântului Arian au fost aduse la uscat şi au fost îngropate de slujitorii săi.

Pentru că el a fost de profesie actor, a fost ales ȋn urmă cu mai mulţi ani ocrotitorul tuturor actorilor, regizorilor, scenariştilor şi altor artişti care ȋşi ȋmpart viaţa bucurând aşa cum a bucurat şi Filimon pe oamenii care vin să-i vada, a explicat PS Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Prin purtarea de grija a Preasfinției Sale, în fiecare an pe 14 Decembrie, în biserica Mănăstirii Radu-Vodă din Capitală, este săvârșită Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Filimon. În anul 2012, de ziua sfântului, în prezența a renumiți actori, regizori și a unor nume importante ale scenei și filmului românesc, a fost lansat CD-ul ,,Paraclisul și viața Sfântului Mucenic Filimon, ocrotitorul actorilor,, în interpretarea Corului bizantin EVLOGHIA al Sfintei Patriarhii Romane, condus de Părintele Arhidiacon Marius-Stelian Militaru, CD în cadrul căruia rugăciunile și viața Sfântului sunt citite de maestrul Victor Rebengiuc. Înregistrările pentru acest compact-disc au fost efectuate în Catedrala Patriarhală din București din încredințarea PS Varsanufie Prahoveanul și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Alături de acest CD au fost lansate și trei audiobook-uri: Povestea celor mai frumoase daruri , în lectura actriței Daniela Nane, Povestea bisericii din satul meu în lectura actriței Maria Ploae și Pildele lui Solomon în lectura actorului Victor Rebengiuc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free MP3 Downloads Descarca de pe YouTube in Mp3 Youtube to Mp3 YouTube Mp3 Download Trilulilu Download YouTube Downloader